Konzervace u BIO kosmetiky

bacteria-426997_1280Konzervování představuje obzvláště u přírodní a BIO kosmetiky výzvu. Zcela bezproblémové konzervační látky totiž žel neexistují.

Dopředu musíme předeslat podstatnou informaci: veškerá vodu obsahující kosmetika (krémy, pleťová mléka atd.), a to je většina, musí být nějakým způsobem konzervována.  Je velmi důležité, aby se po otevření produktu nemohly množit organismy, jako jsou plísně, baktérie nebo kvasinky. Z toho by nám nebylo dobře. Nedostatečně konzervované, nebo prošlé produkty mohou vést k podráždění kůže, jako jsou nečistoty či zarudnutí, k podrážděné, loupající se, či napnuté pokožce.


 

 

Čisté tuky a oleje nepotřebují na rozdíl od vodu obsahujících produktů žádnou ochranu proti mikroorganizmům. Mohou sice žluknout, ale to se týká jejich nestability v kontaktu s kyslíkem (oxidace). 

S chemickými látkami jako např. formaldehyd (a jeho odvozeniny), nebo parabeny, není konzervování vůbec žádný problém. Ale kdo by si chtěl natírat na pokožku látky,které jsou podezřelé, že vyvolávají rakovinu nebo ovlivňují hormony? Takovéto látky bývají často používány v běžné kosmetice, ale v certifikované přírodní kosmetice jsou tyto a jim podobné konzervační látky zakázané.

V aktuálních certifikačních pravidlech je uvedeno, které látky jsou povolené. Naše přísné certifikováné ÖLMB (rakouský seznam potravin, kodex A8 BIO kosmetika) k tomu uvádí:

„Jako konzervační prostředky jsou používány výhradně ty látky, či sloučeniny, které nevznikly syntetickou cestou. Ovšem je třeba říci, že účinná konzervace – pokud je to vyžadováno z důvodu ochrany spotřebitele a bezpečnosti produktu, je nezbytná."

Konzervační látky

V tomto seznamu jsou přípustné soli s následujícími kationty: natrium, kalium, amonium a etanolamonium, calcium a magnesium.

Kyselina mravenčí (Formic Acid)
Kyselina benzoová, její soli a etylester (Benzoic-Acid)
Alkohol benzylový (Benzyl Alcohol)
Kyselina propionová a její soli (Propionic Acid)
Kyselina salicylová a její soli (Salicylic Acid)
Kyselina sorbová a její soli (Sorbic Acid)“1

Jedná se zde o takzvané „přírodně-identické“, to znamená sice syntetické, ale přírodně zpracované látky – ty nejjemnější najdeme v seznamu. My jsme se rozhodli pro benzoát sodný (INCI: Sodium Benzoate) a pro sorban draselný (INCI: Potassium Sorbate– u nichž je náchylnost k alergiím jen z dvacetiny tak vysoká, jako u PHB-esterů, označovaných jako parabeny). Obě tyto látky mohou také v mimořádných případech dráždit a obdržely v Kosmetikanalyse.de (Iniciativa švýcarské nadace k udržení zdravé kůže) hodnocení „dobrý“2. Benzoáty se také vyskytují všude v rostlinné říši.

„Potenciál k dráždění kůže pomocí kyseliny benzoové se na pokusných osobách neprokázal. V běžné populaci se dají pozorovat reakce kůže na kyselinu benzoovou jen velmi zřídka (cca 0,2 %). Alergické reakce na kontakt (kontaktní kožní zánět nebo kontaktní kopřivka) na kyselinu benzoovou a na benzoát sodný jsou popsány jen v několika ojedinělých případech. Kyselina benzoová a benzoát sodný mohou vyvolat pseudo-alergickou reakci ve formě kopřivky, především u disponovaných pacientů s (chronickou) kopřivkou, astmatem nebo s intolerancí na kyselinu acetylsalicylovou v minulosti. Většinou jsou však pro vyvolání odpovídajících reakcí nutné vyšší dávky kyseliny benzoové podávané ústně (50-100 mg).“

„Bez konzervačních prostředků“ – neexistuje.

Další možností by bylo konzervovat pomocí takzvaných „multifunkcí“, např. alkoholy, glyceriny nebo éterickými oleji – ty nenajdete v seznamu přípustných konzervačních prostředků (KVO). Jejich hlavním účelem totiž není konzervace, ale mají i konzervační účinky. To je důvod, proč některé produkty nesou označení „bez konzervačních prostředků“ – což je mezera v zákoně, která už ovšem dlouho nepotrvá, protože tento nápis představuje neúplnou a chybnou informaci.

I balení hraje svou roli

Vedle konzervačních látek závisí trvanlivost kosmetického produktu i na receptuře, výrobě nebo na balení. Krémy v kelímku jsou při každém použití opětovně kontaminovány prsty, na nichž jsou zárodky.

Pro přírodní kosmetiku je ideální – i když také drahý – vakuový dávkovač. Na rozdíl od běžných pumpovacích systémů se dovnitř balení nedostává vzduch – a s ním škodlivé vlivy prostředí, jako jsou zárodky, či spóry plísní. Díky vakuovému systému je možné, dát do produktu podstatně méně konzervačních látek a systém nebrání pouze přístupu vzduchu, ale i slunečnímu svitu (vzduch a sluneční svit jsou faktory, které nejvíce škodí citlivým látkám obsaženým v kosmetice).

Závěr: Konzervování musí být

Žádná konzervace není úplně bez problémů. Každý druh konzervování je kompromis mezi touhou po co nejpřírodnější kosmetice na straně jedné a mezi ochranou kůže před mikroorganismy, které jí mohou škodit stejně jako konzervační látky na straně druhé.

Účelem konzervování je zahubit mikroorganismy, jako jsou baktérie, plíseň či kvasinky, případně zabránit jejich růstu. Každá látka, která dopomáhá k těmto výsledkům, však žel také dráždí. Proto ani povolené konzervační látky používané v přírodní a BIO kosmetice nejsou zcela bez problémů a mohou být nasazeny jen do určité maximální míry (což je upraveno podle nařízení týkajících se kosmetiky).

V našich recepturách se snažíme vystačit si s co nejpřírodnějšími komponenty, jako jsou vitamín E nebo rostlinný glycerin. Tam, kde je to nutné a potřebné kvůli bezpečnosti výroby, se snažíme použít výše uvedené látky (jako jsou v našem případě sorban draselný a benzoát sodný) v co nejmenších koncentracích. Hygienické vakuové dávkovače, které používáme na všech leave on produktech nám v tom pomáhají.

Náš tip

To nejbezpečnější pro vysoce citlivé (astmatiky, lidi s intolerancí na kyselinu acetylsalicylovou, alergiky) je zříci se používání vodu obsahujících produktů na obličej, olejů s aromatickými látkami nebo éterických olejů. Zcela bez dodatečných konzervačních prostředků je náš regenerační olej a balzám na rty – na tělovém oleji ještě pracujeme.  Regenerační olej mysalifree se skládá z oleje z rýžových klíčků, z oleje z kukuřičných klíčků, přírodního vitaminu E a je bez dodatečných konzervantů. Rychle se vstřebává a nezanechává žádný mastný povlak. Je velmi vhodný na péči o obličej (také pod make-up). Může pomoci stabilizovat vaši kožní bariéru a vaše kůže pak bude odolnější a méně náchylná k podráždění.